Szalony mugcake z mikrofalówki :)

Dlaczego szalony?
– bo rośnie błyskawicznie i „wyskakuje” z kubka 🙂

Sposób przygotowania z użyciem mikrofalówki może wzbudzać wątpliwości. Często słyszy się, że mikrofalówka to samo ZŁO.
Przyznam, że osobiście rzadko z niej korzystam, jednak powodem jest niekorzystna zmiana smaku, a nie wartości odżywczych.
Zachęcam do przeczytania bardzo krótkiego, rzetelnego tekstu na ten temat  u Damiana Parola 🙂

Od siebie mogę zagwarantować, że ten mugcake pod wpływem podgrzewania w mikrofalówce smaku nie zmieni!
Inspirację zaczerpnęłam od „Peanutbuttermonster”

Podaję składniki na dwie porcje:

– 2 jajka
– 1 białko
– 40 g otrębów owsianych
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 0,5 banana
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Wszystko miksujemy i rozlewamy do dwóch dużych (300-350ml) kubków.
Kubki podgrzewamy oddzielnie przez 3,5 minuty w mikrofalówce.
Dodajemy ulubione dodatki i cieszymy się szybkim, ciekawym śniadaniem 🙂

Ja dodałam:
garść borówek, 1/4 awokado, 1/4 banana, łyżkę migdałów w płatkach,
łyżkę serka koziega, łyżeczkę miodu, co w sumie dostarczyło mi ok. 450 kcal

mugcake-1

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz