Owsianka z lekko karmelizowaną gruszką

Dzień dobry! 🙂

m-1

Jako miłośniczka owsianki eksperymentuję z rozmaitymi dodatkami do niej.

(Moją ulubioną znajdziecie tutaj -> Owsianka bananowo-jabłkowa)

Często przygotowuję bazę wieczorem – gotuję płatki, otręby, siemię lniane na wodzie, przykrywam rondelek,

a rano dodaję trochę mleka i chwilę podgrzewam.

Dzięki temu rano mogę zaoszczędzić trochę czasu, co w okresie jesienno-zimowym jest wybawieniem! 🙂

Dodatkową korzyścią jest to, że płatki dobrze pęcznieją, owsianka jest zwarta i gotowa na dodatki.

No właśnie – co można do niej dodać?

Próbowaliście z gruszką?

A z gruszką karmelizowaną?

Jeśli nie, to polecam gorąco!

Robi się to tak…

Kroimy gruszkę w kostkę oraz podsmażamy chwilę na płaskiej łyżeczce oleju kokosowego lub masła klarowanego.

Po chwili polewamy łyżeczką miodu i mieszamy do momentu, aż się zarumieni i poczujemy zapach karmelu…

Dodajemy do płatków, posypujemy prażonymi nasionami słonecznika… Vua la!

Szczególnie w okresie jesienno-zimowym polecam jedzenie ciepłych śniadań.

Dzięki temu rozgrzejemy organizm od wewnątrz, więc zyskamy czystą energię na początek dnia!

Życzę smacznego i duuużo ciepła!

m-1-3

Składniki:

5 łyżek płatków owsianych górskich

1 łyżeczka otrębów owsianych

300-350 ml wody

100 ml mleka (1,5% lub roślinnego)

szczypta soli

1 gruszka

1 płaska łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego

1 łyżeczka miodu

łyżeczka nasion słonecznika

opcjonalnie: łyżeczka siemienia lnianego

Całość ma ok. 500 kcal 😉

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz