Owsianka z twarożkiem i ciepłym sosem malinowym

Do czasu, jak nie zaczęłam zmieniać dodatków do owsianki,
byłam przekonana, że mam tylko jedną ulubioną…
No ale jedyną stałą na świecie jest zmienna 😉

Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego sposobu na śniadanie, bo jest bardzo szybki!
W sam raz na poranki, które zdają się być jeszcze nocą…

Owsianka z twarożkiem i ciepłym sosem malinowym

tygiel-1-5

 

Proporcje:
5 łyżek płatków owsianych górskich
2 łyżki otrębów owsianych
300 ml wody
100 g twarożka domowego (u mnie „Piątnica”)
1 garść mrożonych malin
1 łyżka miodu/ksylitolu lub 4 suszone daktyle
opcjonalnie: 1 łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie:

1. Płatki i otręby gotujemy – można to zrobić dzień wcześniej 🙂
2. Maliny dusimy na patelni z odrobiną wody, dorzucamy pokrojone daktyle i czekamy, aż sos zgęstnieje.
3. Jeżeli nie masz/nie lubisz daktyli, to po lekkim przetudzeniu sosu dodaj miód.
4. Na płatki nakładamy twarożek i polewamy sosem.

Taka porcja to ok. 450 kcal

Smacznego! 🙂

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz