Tarta z pieczoną dynią i cukinią

Z tęsknoty za ciepłymi, długimi dniami przenosimy się do Francji!
Odświeżamy piekarnik, żeby stworzyć coś niezwykle pysznego i chrupiącego – tartę z dynią i cukinią 🙂

tygiel-1-9

Na 1 tartę (6 porcji po 390 kcal) potrzebujemy:

Cukinia – 300,0 g – 1 sztuka
Upieczona dynia – 300,0 g  – ok. 1,5 szkl.
Filet z indyka/kurczaka
Nasiona słonecznika – 60,0 g – 6 łyżek
Jogurt naturalny (2% tł.) – 250,0 g – ok. 12 łyżek
Jaja  – 3 sztuki
Olej rzepakowy – 4 łyżki
Mąka orkiszowa – 300,0 g – ok. 20 łyżek

Jak wykonać ciasto?
1. Dodatkowo przygotowujemy wodę – dodajemy ją do uzyskania kleistej konsystencji ciasta.
2. Mieszamy mąkę z 4 łyżkami oleju i szczyptą soli.
3. Dolewmy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się gęste, elastyczne (nie klejące).
3. Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia/smarujemy delikatnie tłuszczem/korzystamy z formy silikonowej.
4. Przekładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi – w razie gdyby ciasto było zbyt klejące, można uprzednio moczyć palce w wodzie.
5. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Jak wykonać farsz?
1. Cukinię pokrój w grubą kostkę, przypraw solą i ziołami prowansalskimi, skrop oliwą.
2. Dynię kroimy na części, pozbywamy się miąższu, pozostawiamy skórkę (jak na zdjęciu poniżej).
3. Fileta z indyka/kurczaka kroimy i przyprawiamy podobnie jak cukinię.
4. Wszystko rozkładamy na papierze pergaminowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
5. Pieczemy do 35 minut – cukinię należy wyjąć jak się zarumieni.
6. Dynię po upieczeniu kroimy w kostkę i pozbywamy się skórki.

dynia-1

Ostatni krok – tarta:
1. Nakładamy na ciasto upieczone mięso i warzywa, a nastepnie zalewamy jajkami rozbełtanymi z jogurtem.
2. Posypujemy na wierzch nasionami słonecznika.
3. Wkładamy całość spowrotem do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
4. Podajemy ze świeżym szpinakiem lub sałatą 🙂

Smacznego!

Podane składniki stanowią tylko propozycję, z uwzględnieniem sezonowych warzyw.
Zachęcam Was do tworzenia własnych kompozycji ulubionych smaków…
Wykorzystując ten spód do tarty możecie wykorzystać to, co przez Was znane i lubiane, a przy okazji otworzyć się na nową formę podania 🙂

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz