Indyk duszony z jarmużem i pietruszką w towarzystwie kaszy jaglanej

Indyk duszony z jarmużem i kasza jaglana

To danie w 25 minut.
Naprawdę!

Możesz mi wierzyć lub nie, ale ja również niewiele czasu spędzam w kuchni.
Lubię szybkie rozwiązania, które są jednocześnie bardzo smaczne. No i zdrowe!

Aby się przekonać, musisz spróbować!:)
Zjedź niżej, żeby zobaczyć przepis i właściwości jarmużu 💚

tygiel-1-11

Składniki:

– filet z indyka 200g,
– kasza jaglana 50-100 g,
– jarmuż – 300 g,
– korzeń pietruszki – 1 szt.
– nasiona słonecznika – 1 łyżka
– olej kokosowy/rzepakowy – 1 łyżka
– czosnek – 1 ząbek
– przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka (albo słodka/ostra)

Przygotowanie:

1. Fileta lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką – można to zrobić rano, albo dzień wcześniej 😉
2. Jarmuż umyć i pokroić na mniejsze części
3. Pietruszkę obrać i pokroić w plastry
4. Wstawić kaszę do gotującej się, osolonej wody
5. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć indyka z dwóch stron, dorzucić pietruszkę i chwilę pozostawić na patelni
6. Dorzucić jarmuż i podlać całość 1/2 szklanki wody
7. Na wierzch zetrzeć ząbek czosnku i przykryć całość przykrywką.
8. Dusić do momentu, aż kasza się ugotuje 🙂
9. Podprażyć nasiona słonecznika i posypać całe danie.
10. Gotowe! Smacznego 🙂

A co skrywa w sobie jarmuż?
 Jest bogaty w wapń – w 100 g jest tyle samo, co w 1,5 szklanki mleka!
Zawiera witaminy: C, K, A oraz kwas foliowy. 
W jego składzie znajduje się również żelazo, magnez i fosfor. 
Może działać przeciwnowotworowo dzięki zawartości karotenoidów i sulforafanu (podobnie jak brokuł :))
Można go blanszować, gotować, gotować na parze, piec (chipsy!), albo dodawać do owocowo-warzywnych smoothie 

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz