4 puszyste omlety na bazie cukinii lub marchewki

Na śniadanie, na obiad, na kolację, na deser… Lekki, puszysty, duuuży i pyszny!

Przedstawiam bardzo uniwersalny przepis na puszystego omleta, do którego możemy dobrać nieskończoną ilość ulubionych smaków. 🙂

Czego potrzebujemy?

  • 1/2 średniej cukinii lub 1 marchew,
  • 2 białka,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej: gryczanej/orkiszowej/owsianej/kokosowej/żytniej,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka oleju.

Jak to zrobić?

  1. Cukinię umyć/marchew umyć i obrać oraz zetrzeć na małych oczkach.
  2. Dodać szczyptę soli, mąkę oraz żółtko i dokładnie wymieszać.
  3. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka i bardzo delikatnie dodać do „masy omletowej”.
  4. Rozgrzać na patelni olej, wlać masę i równomiernie rozłożyć za pomocą łyżki.
  5. Przykryć przykrywką i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut.
  6. Możemy przekroić omleta szpatułką jeszcze na patelni, a następnie kłaść kolejne warstawy na talerz i przekładać nadzieniem jak poniżej:

Omlet cukiniowy z twarożkiem i duszonym jabłkiem

tygiel-3

Omlet cukiniowy z serem feta, selerem naciowym, burakiem i kiełkami

tygiel-1

Omlet cukiniowy z twarożkiem, pomidorkami koktajlowymi i kiełkami

tygiel-2

Omlet marchewkowy z dodanym w trakcie smażenia pomidorem i zielonym groszkiem

tygiel-4

Co Ty na to? Spróbujesz?

Życzę smacznego i na zdrowie!

tygiel-5

 

Udostępnij post
Najnowszy komentarz

Zostaw komentarz