Łosoś z cebulową konfiturą i puree ziemniaczane

Słodko – kwaśna konfitura, rozpływający się w ustach łosoś i zapach świeżego koperku na puree…

To danie zdecydowanie kojarzy mi się z dniem, w którym można zwolnić tempo.

Nie jest trudne w przygotowaniu, ale wymaga skupienia i mnóstwo ciepłej atmosfery wokół.

Jeśli poszukujecie połączenia smaków, którymi można rozkoszować się bez końca,

a jednocześnie doceniacie prostotę, to gwarantuję, że ten łosoś Was nie zawiedzie.

 

tygiel-1-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na 2 porcje:

Łosoś atlantycki – 300g

Ziemniaki – 400 g

Cebula czerwona – 2 szt.

Sok z pomarańczy lub cytryny -ok. 50 ml

Miód – 1 łyżka

Olej roślinny – 1 łyżka

Koperek – 2-3 łyżki

 

Przygotowanie:

1) Łososia wyfiletować, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, na wierzch położyć trochę świeżego koperku.

2) Zawinąć go szczelnie w folię aluminiową.

3) Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 15 min LUB wrzucić zawiniątka na rozgrzaną patelnię i opiekać po 7 min. z każdej strony.

4) Ziemniaki ugotować i ubić – można dodać odrobinę mleka.

5) Przygotować konfiturę:

  1. Cebulę posiekać.
  2. Zarumienić na łyżce oleju.
  3. Dodać sok z pomarańczy lub cytryn y.
  4. Chwilę dusić.
  5. Dodać miód i smażyć do momentu, aż całość zgęstnieje.

6) Całość posypać świeżym koperkiem.

 

Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak moim bliskim, dla których zawsze całym sercem przygotowuję ten posiłek.

 

tygiel-1-23

 

tygiel-1-26

 

tygiel-1-27

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz