Czekoladowo – pomarańczowa owsianka z migdałami

Zimowe dni sprzyjają myślą biegnącym wokół czekolady, zgodzicie się?

Mi przyszła do głowy taka gorąca, płynna z nutką pomarańczy i postanowiłam zamienić to w śniadaniową inspirację.

Owsianka to mój ulubiony nawyk. Zwłaszcza w zimowe dni jestem sobie za niego wdzięczna, bo według mnie nic tak nie rozgrzewa i nie wprawia w dobry nastrój, jak ulubione kompozycje smaków podane od samego rana.

tygiel-1

Składniki:

  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów
  • 1 szkl. mleka i 0,5 szkl. wody
  • szczypta soli
  • 2-3 kostki czekolady (ja użyłam takiej o zawartości 85% kakao, ale jeśli bardziej przekonuje Ciebie inna, to wolę żebyś wypróbował(a) ze swoją ulubioną niż wcale :))
  • kilka migdałów
  • 1/2 pomarańczy – będziemy potrzebować wyciśnięty sok i startą skórkę
  • 1 łyżeczka miodu lub innego słodziwa
  • cynamon
  • opcjonalnie – zmielone siemię lniane, nasionka chia, kardamon

Przygotowanie

  1. Płatki gotujemy na wodzie i mleku ze szczyptą soli  oraz sokiem z połówki pomarańczy – ok. 5 minut.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę startej skórki z pomarańczy.
  3. Zdejmujemy z ognia i mieszamy całość z czekoladą do momentu, aż się rozpuści.
  4. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem.
  5. Dodajemy migdały i szczyptę słodyczy.

* Takie śniadanie możemy przygotować jeszcze przed snem, aby rano zaoszczędzić czas i cieszyć się gotową kompozycją.

* Pozostawienie przegotowanej owsianki na kilka minut pod przykryciem sprawi, że płatki bardziej napęcznieją, dzięki czemu uzyskamy gęstą konsystencję.

To jak? Próbujecie? 🙂

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz