Kokosowo – truskawkowy pudding chia

Ochota na „słodkie” jest odwrotnie propocjonalna do temperatury na zewnątrz.

Naturalne jest to, że im niższa temperatura, tym więcej energii organizm zużywa do utrzymania ciepłoty ciała.

Dla mnie to wystarczający powód, aby częściej sięgać po deser.

Jak to zrobić, żeby był zdrowy i nie przyczynił się do zbyt dużych „zapasów”? 🙂

Bazujmy na jak najmniej przetworzonych produktach, używajmy sezonowych i/lub mrożonych owoców oraz nasion i bakalii.

Pudding chia to jedna z takich propozycji, które można zjeść z ogromną przyjemnością, jednocześnie mając świadomość jego walorów zdrowotnych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, to zapraszam tutaj -> właściwości nasion chia i siemienia lnianego. 

Poniżej zachęcam zdjęciem deseru i podaję przepis.

 

tygiel-1-6

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/3 szkl. mleczka kokosowego (gęstego, z puszki)
  • duża garść mrożonych truskawek
  • 1 łyżka otrębów
  • łyżka płatków/wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka miodu/ksylitolu lub innego słodkiego

Przygotowanie:

  1. Do mleka dodajemy nasiona i mieszamy.
  2. Po kilku minutach mieszamy raz jeszcze, ponieważ nasionka zdążą już trochę napęcznieć i warto je równomiernie rozprowadzić.
  3. Odstawiamy na min. 2 h do lodówki, aby nasionka wsiąknęły cały płyn.
  4. Truskawki rozmrażamy i miksujemy z otrębami lub dusimy na patelni i redukujemy ilość wody do minimum – pierwsza wersja pozwala na zachowanie większej ilości witamin, ja wybrałam drugą, bo wydaje mi się smaczniejsze.
  5. Napęczniałe nasionka możemy wymieszać z miodem.
  6. Następnie przekładamy obie warstwy do naczynia i posypujemy wiórkami.

Smacznego i na zdrowie! 🙂

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz