Cukinia zapiekana z farszem

Cukinia to bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne warzywo będące źródłem potasu, magnezu, żelaza, a także witamin: A, C, K, B1  B3. Ze względu na swoje walory smakowe i soczystość idealnie nadaje się również do słodkich wypieków i omletów -> omlety na bazie cukinii.

Może być spożywana na surowo, jednak moim zdaniem jest przeznaczona do grillowania i pieczenia. 🙂

Zachęcam do przetestowania jej właściwości.

Cukinia zapiekana z farszem

DSC_0199
Jakich składników potrzebujemy?

  • średniej wielkości cukinię
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 50 g ulubionej kaszy
  • 10 – 12 pieczarek
  • 1 – 2 łyżki sera Feta
  • przyprawy: kolendra, oregano, ostra papryka, sól himalajska, czarny pieprz

Jak to zrobić?

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Ugotować kaszę.
  3. Umyć, obrać i pokroić pieczarki.
  4. Przekroić cukinię wzdłuż i wydrążyć miąższ – można go wykorzystać do nadzienia lub zamknąć szczelnie i przechowywać w lodówce, bo może stanowić dodatek do ciasta/omleta.
  5. Wycisnąć ząbek czosnku i nasmarować wydrążone warzywo.
  6. Odrobinę posolić i zapiekać wstępnie przez 15 minut.
  7. Przyprawić mięso solą, kolendrą, papryką oraz oregano i podsmażyć 2-3 min. na łyżce oliwy.
  8. Dodać pieczarki i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut a następnie odkryć i zredukować wodę do minimum. Wymieszać całość z kaszą.
  9. Nadziać cukinię farszem, pokruszyć serem feta i wsadzić raz jeszcze do piekarnika na 10 – 15 minut.
  10. Odciąć końcówki i zasiąść wygodnie do stołu.

Pieczona cukinia jest bardzo soczysta, sycąca i pyszna.

Farsz można wzbogacić o ulubione warzywa strączkowe i passatę pomidorową, a na wierzchu zapiec ulubiony ser.

Na zdrowie! 🙂

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz