Omlet cukiniowy z twarożkiem i jabłkiem

Omlet cukiniowy z twarożkiem i duszonym jabłkiem

Przedstawiam bardzo uniwersalny przepis na puszystego omleta na bazie cukinii, do którego możemy dobrać nieskończoną ilość ulubionych smaków. Na śniadanie, na obiad, na kolację, na deser. Lekki, puszysty, duży i pyszny!

tygiel-3

Składniki

  • cukinia – 1/2 średniej,
  • jajo – 1 szt.,
  • mąka pełnoziarnista: gryczana/orkiszowa/owsiana,
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
  • jabłko – 1 małe,
  • twarożek – 2-3 łyżki,
  • przyprawy: cynamon, szczypta soli.

Przepis

  1. Cukinię myjemy i oraz ścieramy na tarce na małych oczkach.
  2. Dodajemy szczyptę soli, mąkę oraz żółtko jaja i dokładnie mieszamy.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białko i bardzo delikatnie dodajemy do masy omletowej.
  4. Rozgrzewamy na patelni olej, wlewamy masę i równomiernie rozkładamy za pomocą łyżki.
  5. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut.
  6. Jabłko kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody na patelni do odparowania wody. Posypujemy cynamonem.
  7. Omleta dzielimy szpatułką na 4 części (jeszcze na patelni), a następnie kładziemy kolejne warstwy na talerz przekładając je twarożkiem i jabłkiem.

Przepis (3)

Udostępnij post
Ostatnie Komentarze

Zostaw komentarz