Nie zapominajcie o tym, że każdy z nas rodzi się z miłością do smaku słodkiego i żebyśmy nie odbierali sobie przyjemności jedzenia słodyczy.  👉 W zdrowym sposobie odżywiania wystarczy zamienić tradycyjne słodycze na ich dietetyczne wersje.  Dietetyczne znaczy nieprzetworzone, ze zdrowymi zamiennikami cukru, z dodatkiem warzyw, owoców i pełnoziarnistych zbóż. Podrzucam, więc przepis na ciasto z cukinią!

_DSC0855-kopia

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ryżowej/owsianej/gryczanej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jaja,
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny lub pomarańczy,
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach tarki cukinii,
  • opcjonalnie: 1 łyżka rodzynek lub posiekanych daktyli.

Przepis

  1. Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni.
  2. Mąkę przesiejcie do miski i wymieszajcie z sodą oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Dodajcie jaja, ksylitol, olej, wanilię, skórkę z cytrusów i rodzynki lub daktyle. Całość dokładnie zamieszajcie.
  4. Wylejcie do formy wyłożonej papierem pergaminowym.
  5. Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 45 minut.
  6. Podzielcie na 10 kawałków (1 kawałek = 260 kalorii).

Smacznego i na zdrowie!

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz