Cukinia z farszem z kaszy, indyka i pieczarek

Cukinia z farszem z kaszy, indyka i pieczarek

Cukinia to bardzo delikatne w smaku i lekkostrawne warzywo będące źródłem potasu, magnezu, żelaza, a także witamin: A, C, K, B1  B3. Ze względu na swoje walory smakowe i soczystość idealnie nadaje się również do słodkich wypieków i omletów -> omlety na bazie cukinii. Może być spożywana na surowo, jednak moim zdaniem jest przeznaczona do grillowania i pieczenia. Zachęcam do przetestowania jej właściwości.

DSC_0199

 

Składniki

  • cukinia – 1 szt. średniej wielkości,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa – 1 łyżka,
  • mielone mięso z indyka – 100 – 150 g,
  • kasza gryczana lub jęczmienna – 50 g,
  • pieczarki  – ok. 10 sztuk,
  • ser Feta – 1 łyżka,
  • przyprawy: kolendra, oregano, ostra papryka, sól himalajska, czarny pieprz

Przepis

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Ugotować kaszę.
  3. Umyć, obrać i pokroić pieczarki.
  4. Przekroić cukinię wzdłuż i wydrążyć miąższ – można go wykorzystać do nadzienia lub zamknąć szczelnie i przechowywać w lodówce, bo może stanowić dodatek do ciasta/omleta.
  5. Wycisnąć ząbek czosnku i nasmarować wydrążone warzywo.
  6. Odrobinę posolić i zapiekać wstępnie przez 15 minut.
  7. Przyprawić mięso solą, kolendrą, papryką oraz oregano i podsmażyć 2-3 min. na łyżce oliwy.
  8. Dodać pieczarki i podlać odrobiną wody.
  9. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut, a następnie odkryć i zredukować wodę do minimum.
  10. Wymieszać całość z kaszą.
  11. Nadziać cukinię farszem, pokruszyć serem feta i wsadzić raz jeszcze do piekarnika na 10 – 15 minut.
  12. Farsz można wzbogacić o ulubione warzywa strączkowe i passatę pomidorową, a na wierzchu zapiec ulubiony ser.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz