Czekoladowo – pomarańczowa owsianka z migdałami

Czekoladowo – pomarańczowa owsianka z migdałami

Zimowe dni sprzyjają myślą biegnącym wokół czekolady, zgodzicie się? Mi przyszła do głowy taka gorąca, płynna z nutką pomarańczy i postanowiłam zamienić to w śniadaniową inspirację. Owsianka to mój ulubiony nawyk. Zwłaszcza w zimowe dni jestem sobie za niego wdzięczna, bo według mnie nic tak nie rozgrzewa i nie wprawia w dobry nastrój, jak ulubione kompozycje smaków podane od samego rana.

tygiel-1

Składniki

  • płatki owsiane górskie – 4-5 łyżek,
  • otręby owsiane – 1 łyżka,
  • mleko 1,5% lub napój roślinny – 0,5 szkl.,
  • woda – 0,5 szkl.,
  • 2-3 kostki czekolady (ja użyłam o zawartości 85% kakao, ale jeśli bardziej przekonuje Ciebie inna, to wolę żebyś wypróbował(a) ze swoją ulubioną niż wcale)
  • migdały – 4-5 szt.,
  • pomarańcza – 1 szt. – będziemy potrzebować wyciśnięty sok i startą skórkę,
  • miód lub ksylitol – 1 łyżeczka,
  • przyprawy: szczypta soli, cynamon, kardamon,
  • opcjonalnie – zmielone siemię lniane, nasionka chia.

Przepis

  1. Płatki gotujemy na wodzie i mleku ze szczyptą soli oraz sokiem z połówki pomarańczy – ok. 5 minut.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę startej skórki z pomarańczy.
  3. Zdejmujemy z ognia i mieszamy całość z czekoladą do momentu, aż się rozpuści.
  4. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem.
  5. Dodajemy migdały, plastry pomarańczy i miód lub ksylitol.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz