Zdrowe batony śliwkowo – bakaliowe

Zdrowe batony śliwkowo – bakaliowe

Bardzo lubię batony zbożowe z dodatkiem chrupiących orzechów. Przyznam, że kiedyś dosyć często je kupowałam, kiedy miałam ochotę na fit przekąskę. Wyglądają bardzo apetycznie, no i co tu dużo mówić – płatki, orzechy, rodzynki… – samo zdrowie, więc dlaczego miałabym ich sobie odmawiać? Ostatnio zatrzymałam się dłużej przy półce z łakociami, żeby poprzyglądać się etykietom. Syrop glukozowy, syrop fruktozowy, syrop glukozowo – fruktozowy, cukier, aromat, sól, emulgatory, olej palmowy – zupełnie niepotrzebne. Co tu zrobić?

Moja serdeczna koleżanka wspomniała mi ostatnio o batonach marki DOBRA KALORIA. Mają w pełni naturalny skład, więc można na nie polować. Dla miłośników kulinarnych eksperymentów, dla oszczędności i dla zabawy można także samodzielnie przygotować batony, które mogą być równie słodkie, a przy tym bardzo zdrowe! Wystarczy dodać suszone owoce, albo naturalnej słodyczy w postaci miodu, syropu klonowego, erytrolu, ksylitolu, stewii. Z własnego doświadczenia wiem, że po odstawieniu przetworzonej żywności, wszelkich sztucznych dodatków preferencje smakowe ulegają zmianie. Wtedy nasz organizm działa jak powinien – jest detektorem wszelkich pułapek żywieniowych. 

Jeśli chcecie się przekonać, jak łatwo i szybko wykonać domowe batony, to wypróbujcie ten przepis. Z podanych składników otrzymacie 7 batonów. Jedna sztuka to 200 kcal.

batonyśliwkowe-1

Składniki

  • suszone śliwki – 150 g,
  • płatki owsiane górskie – 80 g,
  • nasiona słonecznika – 20 g,
  • migdały – 40 g,
  • olej kokosowy lub rzepakowy – 1 łyżka,
  • syrop klonowy lub miód – 2-3 łyżki.

Przepis

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Śliwki namaczamy w ciepłej wodzie na ok. 30 minut. Następnie odcedzamy i miksujemy na gładką masę.
  3. Migdały siekamy i rozkładamy wraz z płatkami i nasionami słonecznika na papierze pergaminowym na blaszce do pieczenia.
  4. Wstawiamy do piekarnika i prażymy do momentu, aż składniki się zarumienią – ok. 10-15 min.
  5. Nasiona i płatki mieszamy z masą śliwkową, olejem oraz syropem klonowym.
  6. Całość przekładamy do niewielkiego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia (ja użyłam pudełka 15 x 15).
  7. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.
  8. Po schłodzeniu batony są gotowe do pokrojenia.
  9. Batony są dosyć klejące, dlatego na sam koniec posypałam je odrobiną mąki owsianej. Myślę, że dzięki temu nawet ładniej wyglądają.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz