Fit muffinki czekoladowo – bananowe

Fit muffinki czekoladowo – bananowe

Osłodźmy sobie życie od czasu do czasu. Zwłaszcza wtedy, gdy apetyt na słodycze nie chce nas opuścić. Czasami wystarczy kostka czekolady, jednak gdy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, to organizm domaga się węglowodanów, które ułatwią mu rozgrzewanie. To czas na słodkie wypieki i czekoladowe doładowanie!

sałatka-1-2

Składniki

  • suszone śliwki – 10 szt.,
  • jaja – 2 szt.,
  • sok z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskany) – 5 łyżek,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • erytrol lub ksylitol – 0.5 szkl.,
  • laska wanilii – 0.5 wydrążonej,
  • kakao – 0.5 szkl.,
  • mąka owsiana – 0.5 szkl.
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki,
  • gorzka czekolada – 50 g.,
  • banan – 1 szt.

Przepis

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C.
2. Papilotki (ok. 20 sztuk) ułożyć w formie do pieczenia lub w formie na muffiny.
3. W blenderze zmiksować na gładką masę śliwki, sok z pomarańczy, olej, jajka i wanilię.
4. W osobnej misce dobrze wymieszać erytrol/ksylitol, kakao, mąkę i szczyptę soli.
5. Połączyć mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszać.
6. Porozkładać ciasto do papilotów, do środka wcisnąć małe kawałki czekolady.
7. Piec 20 minut, ozdobić pokrojonym bananem i siekaną czekoladą 🙂

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz