Kurczak curry z ryżem jaśminowym i chińskimi warzywami

Kurczak curry z ryżem jaśminowym i chińskimi warzywami

Ciężko oprzeć się zapachowi ryżu jaśminowego w połączeniu z curry i mleczkiem kokosowym.  Nie bez powodu podróże do Indii kojarzą nam się z kolorowymi straganami pełnymi aromatycznych przypraw. Kuchnia indyjska to intensywne kolory, smaki i zapachy, obok których nie da się przejść obojętnie. Indyjskie curry to jedna z moich ulubionych potraw, która wymaga odrobinę cierpliwości, ale jest łatwa w przygotowaniu. Ostrzegam, uzależnia! 🙂

sałatka-3

Składniki

– filet z kurczaka lub indyka –  100 – 150g,
– ryż jaśminowy – 50g,
– mleczko kokosowe – 0,3 puszki, (albo w wersji light: jogurt grecki),
– warzywa chińskie – 0,5 op.,
– sezam – 1 łyżka,
– olej rzepakowy – 1 łyżka,
– masło – 1 łyżeczka,
– imbir – 3 cm,
– cebula – 0,5 szt.,
– czosnek – 1 ząbek,
– limonka/cytryna,
– przyprawy: kumin rzymski, curry, kurkuma, papryka ostra, sól, pieprz.

Przepis

  1. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do szklanego naczynia, przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Przygotowujemy marynatę mieszając: 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę soku z cytryny, starty na drobnych oczkach imbir, łyżeczkę startej skórki z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku, 0,3 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki curry, szczyptę ostrej papryki, 0,3 łyżeczki kuminu rzymskiego.
  3. Mieszamy mięso w marynacie, przykrywamy folią i wsadzamy do lodówki najlepiej na cały dzień, a przynajmniej na 2h – to gwarancja, że mięso będzie soczyste i aromatyczne.
  4. Gotowanie ryżu: płuczemy ryż w wodzie do momentu, aż przestanie być mętna. Odsączony ryż zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę masła i gotujemy 20 min pod przykryciem. Odstawiamy na kolejne 20 minut pod przykryciem.
  5. Warzywa dusimy z odrobiną wody na rozgrzanej patelni do miękkości.
  6. Siekamy cebulę i podsmażamy chwilę na łyżeczce oleju, dodajemy mięso i dokładnie podsmażamy.
  7. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy całość ok. 5 min.
  8. Podajemy z ryżem i warzywami. Posypujemy całość sezamem.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz