Indyk duszony z jarmużem i pietruszką z wędzoną papryką

Indyk duszony z jarmużem i pietruszką z wędzoną papryką

To danie w 25 minut. Naprawdę! Możesz mi wierzyć lub nie, ale ja również niewiele czasu spędzam w kuchni. Lubię szybkie rozwiązania, które są jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Poznaj właściwości jarmużu. 💚

  • Jest bogaty w wapń – w 100 g jest tyle samo, co w 1,5 szklanki mleka!
  • Zawiera witaminy: C, K, A oraz kwas foliowy. 
  • W jego składzie znajduje się również żelazo, magnez i fosfor. 
  • Może działać przeciwnowotworowo dzięki zawartości karotenoidów i sulforafanu (podobnie jak brokuł).
  • Można go blanszować, gotować, gotować na parze, piec (jak chipsy), albo dodawać do owocowo-warzywnych smoothie.

tygiel-1-11

Składniki

  • filet z indyka 100 – 150 g,
  • kasza jaglana 50-100 g,
  • jarmuż – 300 g,
  • korzeń pietruszki – 1 szt.,
  • nasiona słonecznika – 1 łyżka,
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka.

Przepis

  1. Fileta lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką – można to zrobić rano, albo dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
  2. Jarmuż umyć i pokroić na mniejsze części.
  3. Pietruszkę obrać i pokroić w plastry.
  4. Wstawić kaszę do gotującej się, lekko osolonej wody.
  5. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć indyka z dwóch stron, dorzucić pietruszkę i chwilę pozostawić na patelni.
  6. Dorzucić jarmuż i podlać całość 1/2 szklanki wody.
  7. Na wierzch zetrzeć ząbek czosnku i przykryć całość przykrywką.
  8. Dusić do momentu, aż kasza się ugotuje.
  9. Podprażyć nasiona słonecznika i posypać całe danie.
Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz