Indyk w sosie pomidorowo – miętowym z pieczoną cukinią

Indyk w sosie pomidorowo – miętowym z pieczoną cukinią

Pewnego razu przygotowywałam najzwyklejszy obiad na świecie – kurczaka w sosie pomidorowym z ryżem. Smak jak zwykle, ale czegoś mi brakowało.  Uwielbiam eksperymentować, więc zaczęłam szperać w przyprawach i znalazłam suszoną miętę. Nie wahałam się ani chwili, by sprawdzić, co z tego wyjdzie, bo przypomniałam sobie sos hari często dodawany do indyjskich przekąsek. Orzeźwiający aromat sprawia, że danie nabiera niezwykłego smaku. Wam również polecam spróbować i zachęcam do eksperymentowania z przyprawami.

sałatka-1-3

Składniki

  • Filet z indyka – 100-150 g,
  • Ryż brązowy – 50 g,
  • Pomidory – najlepiej malinowe, soczyste i miękkie – 3-4 sztuki,
  • Cukinia – 2 sztuki,
  • Otręby owsiane- 1 czubata łyżka,
  • Jogurt grecki – 1 łyżka,
  • Ser feta – 1 łyżka,
  • Oliwa z oliwek – ok. 1 łyżka do natarcia cukini,
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy (opcjonalnie: czubryca – uwielbiam!).
  • Do marynaty: sól, pieprz, 1 łyżka oleju, odrobina ostrej papryki, cząber.

Przepis

  1. Podziel mięso na części, lekko rozbij i wymieszaj w marynacie.
  2. Odstaw do lodówki na min. 2h – możesz to zrobić rano, albo dzień wcześniej.
  3. Ugotuj ryż – 30-35 minut.
  4. Pomidory natnij na górze i sparz wrzątkiem, zdejmij skórki, pokrój.
  5. Cukinię przetnij wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm, natrzyj oliwą i delikatnie przypraw.
  6. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz do momentu, aż się zarumienią (ok. 20-25 minut).
  7. Podsmaż chwilę mięso, a następnie dorzuć pomidory, ziele angielskie, listek laurowy i duś 20 minut.
  8. Pod koniec duszenia dodaj otręby, szczyptę mięty (albo więcej, spróbuj! :)), szczyptę kolendry.
  9. Część sosu wyłów chochelką i wymieszaj z jogurtem oraz pokruszonym serem feta – może to posłużyć jako dip do cukini.
  10. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, to dodaj więcej otrębów.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz