Kulki jaglano-kokosowe a’la rafaello

Kulki jaglano-kokosowe a’la rafaello

Proste w wykonaniu, ale wymagające odrobinę zabawy w kuchni, 3-składnikowe kulki, które wyglądają i smakują bardzo podobnie do Rafaello. Oprócz walorów smakowych mają szereg właściwości zdrowotnych, bo ich głównym składnikiem jest kasza jaglana, która zawiera:

  • krzem  zapobiega odwapnianiu kości, ma korzystny wpływ na nasze stawy, a także wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,
  • magnez – wpływa na równowagę układu nerwowego zapobiegając m.in. rozdrażnieniu, bezsenności, skurczom mięśni i drganiu powiek,
  • żelazo – obniża ryzyko wystąpienia anemii – UWAGA! Żelazo w połączeniu z witaminą C jest lepiej przyswajalne. Jest to szczególnie istotne w przypadku żelaza pochodzącego z produktów roślinnych, które zawierają żelazo niehemowe,
  • witaminy z grupy B – poprawiają przemianę materii i koncentrację,
  • antyoksydanty – wymiatają wolne rodniki z organizmu, co skutkuje spowolnieniem procesu starzenia i zmniejszeniem ryzyka wystąpienia nowotworów.

To tylko niektóre z jej zalet! Warto wspomnieć o tym, że nie zawiera glutenu i ma odczyn zasadowy, więc wpływa na równowagę kwasowo – zasadową. Ta słodka przekąska skradła moje serce! Może skradnie i Wasze. 

tygiel-1

Składniki

  • kasza jaglana – 100 g,
  • wiórki kokosowe – 3 – 4 łyżki,
  • miód lub ksylitol – 1 łyżka.

Przepis

  1. Kaszę należy dokładnie przepłukać zimną wodą do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  2. Gotujemy kaszę ze szczyptą soli (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy).
  3. Pod koniec gotowania dorzucamy łyżkę wiórków.
  4. Studzimy, dodajemy miód/ksylitol/erytrol.
  5. Formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach, a następnie przechowujemy w lodówce.
  6. Wersja trudniejsza – do środka można wsadzić migdały.

Przepis (3)

Udostępnij post

Zostaw komentarz