Łosoś z cebulową konfiturą i ziemniaczanym puree

Łosoś z cebulową konfiturą i ziemniaczanym puree

Słodko – kwaśna konfitura, rozpływający się w ustach łosoś i zapach świeżego koperku na puree. To danie zdecydowanie kojarzy mi się z dniem, w którym można zwolnić tempo. Nie jest trudne w przygotowaniu, ale wymaga skupienia i mnóstwo ciepłej atmosfery wokół. Jeśli poszukujecie połączenia smaków, którymi można rozkoszować się bez końca, a jednocześnie doceniacie prostotę, to gwarantuję, że ta kompozycja Was nie zawiedzie.

tygiel-1-24

 

Składniki

  • Łosoś atlantycki – 100g,
  • Ziemniaki – 200 g,
  • Cebula czerwona – 1 szt.,
  • Sok z pomarańczy lub cytryny – ok. 50 ml,
  • Miód – 1 łyżka,
  • Olej roślinny – 1 łyżeczka,
  • Koperek – 2-3 łyżki.

Przepis

  1. Łososia pozbawić skóry, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, na wierzch położyć trochę świeżego koperku.
  2. Zawinąć go szczelnie w folię aluminiową.
  3. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 15 min lub wrzucić zawiniątka na rozgrzaną patelnię i opiekać po 7 min. z każdej strony.
  4. Ziemniaki ugotować i ubić – można dodać odrobinę mleka.
  5. Podać z konfiturą z cebuli i puree.

Konfitura

  1. Cebulę posiekać i zarumienić na łyżce oleju.
  2. Dodać sok z pomarańczy lub cytryny. Chwilę dusić.
  3. Dodać miód i smażyć do momentu, aż całość zgęstnieje.

Przepis (3)tygiel-1-23

 

tygiel-1-26

 

tygiel-1-27

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz