Naleśniki gryczane z dynią i twarożkiem

Naleśniki gryczane z dynią i twarożkiem

Wiecie za co najbardziej lubię dynię? Za to, że ma tak uniwersalny smak. Można ją wkomponować zarówno w słodkie, jak i w wytrawne przysmaki. Mam propozycję bez wymyślania. Prosty i zdrowy posiłek o niezwykłym smaku – aromatyczne naleśniki na słodko z dynią i twarożkiem.

naleśniki-1-3

Składniki na ciasto (5 szt.)

  • mąka gryczana – 80g – 4 łyżki,
  • mąka pszenna – 20 g – 1 łyżka,
  • woda – 120-150 ml,
  • jajo – 1 szt.,
  • białko jaja – 1 szt.,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • szczypta soli.

Przepis

  1. Miksujemy wszystkie składniki, odstawiamy chociaż na pół godzinki do lodówki.
  2. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy cienką warstwę ciasta (smażymy bez tłuszczu, więc nieprzywierająca patelnia mile widziana).
  3. Jak brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni, to możemy przewrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne, jeśli są cienkie.
  4. Smażymy wytrwale do końca i nie przejmujemy się pierwszym naleśnikiem – podobno on zazwyczaj nie wychodzi.  Zgodzicie się?

Składniki na nadzienie (5 szt.)

  • obrana dynia – 300 g mrożonej lub świeżej,
  • twarożek domowy – 1 op.,
  • miód – 1 łyżeczka,
  • przyprawy: cynamon, kardamon, szczypta świeżego imbiru, szczypta startej skórki z pomarańczy lub cytryny.

Przepis

  1. Dynię gotujemy w rondelku w niewielkiej ilości wody pod przykryciem.
  2. Dodajemy przyprawy.
  3. Jak zmięknie, to dokładnie rozgniatamy lub miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Mieszamy z przyprawami.
  5. Przed dodaniem miodu chwilę studzimy dynię, żeby nie doprowadzić do utraty jego właściwości.
  6. Smarujemy naleśniki nadzieniem dyniowym oraz twarożkiem. Zawijamy.

Przepis (3)

naleśniki-1

Udostępnij post
Najnowszy komentarz

Zostaw komentarz