Naleśniki gryczane to alternatywa dla naleśników tradycyjnych z mąki pszennej. Warto je wypróbować ze względu na większą wartość odżywczą, a przede wszystkim orzechowy aromat i chrupkość charakterystyczną dla wypieków z mąki gryczanej.

logo2-14

 

Składniki

  • Mąka gryczana – 100 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Woda i/lub mleko – 100 ml
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka
  • Szczypta soli

Przepis

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i smażyć z obu stron na patelni natłuszczonej olejem rzepakowym lub masłem klarowanym. Ja korzystam z patelni do naleśników, dzięki czemu ciasto nie przywiera i szybciej się smaży.

Przykładowe nadzienia (3)

  1. Twaróg półtłusty + serek homogenizowany + mango/banan/pieczone jabłko
    z cynamonem/prażone pestki dyni, płatki migdałów, sezam
  2. Twaróg półtłusty + serek homogenizowany + papryka/pomidor/rzodkiewki + szczypiorek
  3. Oliwki czarne + pomidorki koktajlowe + ser typu „feta”

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz