Omlet marchewkowy z twarożkiem i mandarynkami

Omlet marchewkowy z twarożkiem i mandarynkami

tygiel-1-6

Składniki

  • marchew – 1 średnia,
  • jajo – 1 szt.,
  • mąka pełnoziarnista: gryczana/orkiszowa/owsiana,
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
  • mandarynka – 1-2 szt.,
  • twarożek – 2-3 łyżki,
  • ksylitol – 1 łyżeczka,
  • proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 0,3 łyżeczki,
  • przyprawy: cynamon, szczypta soli.

Przepis

  1. Marchew myjemy, obieramy oraz ścieramy na tarce na małych oczkach.
  2. Dodajemy szczyptę soli, mąkę, ksylitol oraz żółtko jaja i dokładnie mieszamy.
  3. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białko i bardzo delikatnie dodajemy do masy omletowej.
  4. Rozgrzewamy na patelni olej, wlewamy masę i równomiernie rozkładamy za pomocą łyżki.
  5. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 minut.
  6. Omleta dzielimy szpatułką na 4 części (jeszcze na patelni), a następnie kładziemy kolejne warstwy na talerz przekładając je twarożkiem i cząstkami mandarynki.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz