Owsianka z daktylami, twarożkiem i ciepłym sosem malinowym

Owsianka z daktylami, twarożkiem i ciepłym sosem malinowym

Do czasu, jak nie zaczęłam zmieniać dodatków do owsianki, byłam przekonana, że mam tylko jedną ulubioną. Jednak jedyną stałą na świecie jest zmienna. Ta owsianka jest idealna na poranki, które zdają się być jeszcze nocą. Gorąco zachęcam do wypróbowania.

tygiel-1-5

Składniki

  • płatki owsiane górskie – 5 łyżek,
  • otręby owsiane – 1 łyżka,
  • siemię lniane – 1 łyżeczka,
  • woda – 300 ml,
  • mleko 1,5% lub mleko roślinne – 100 ml,
  • twarożek domowy – 100 g,
  • maliny mrożone – 1 garść,
  • daktyle suszone – 2 szt.,
  • opcjonalnie: miód, ksylitol – 1 łyżeczka.

Przepis

  1. Płatki i otręby gotujemy na mleku i wodzie dodając szczyptę soli – 5 min.
  2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy siemię lniane, mieszamy i przykrywamy, aby bardziej napęczniała.
  3. Maliny dusimy na patelni z odrobiną wody, dorzucamy pokrojone daktyle i czekamy, aż sos zgęstnieje.
  4. Na płatki nakładamy twarożek i polewamy sosem.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz