Pasta z soczewicy z prażonymi orzechami włoskimi

Pasta z soczewicy z prażonymi orzechami włoskimi

Soczewica zielona jest bardzo delikatna w smaku i co ciekawe – nie rozpada się w trakcie obróbki termicznej. Z tego względu idealnie nadaje się zarówno do przygotowywania past, farszów oraz jako dodatek do sałatek. Jest źródłem białka roślinnego, witamin z grupy B, potasu, żelaza, cynku, magnezu i wapnia.

DSC_0551

Składniki

  • soczewica zielona – 150 g suchej
  • woda – 300 ml
  • olej lniany/rzepakowy – 1 łyżka
  • orzechy włoskie – 45 g – 3 łyżki

Przepis

  1. Soczewicę zalać zimną wodą i moczyć przez 30 minut.
  2. Wypłukać wodę i zagotować świeżą. Sól dodajemy pod koniec gotowania, dzięki czemu nie zniszczymy struktury białka obecnego w soczewicy.
  3. Wrzucić warzywo i gotować przez 30 minut na małym ogniu – w razie potrzeby dolać więcej wody.
  4. Ściągnąć z ognia, przestudzić, a następnie zmiksować z olejem.
  5. Posiekać orzechy i wrzucić je na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażyć do zarumienienia ok. 1 minuty.
  6. Wymieszać z pastą.
  7. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Maksymalny czas to 7 dni.

Przepis (3)

Udostępnij post
Najnowszy komentarz
  • Bardzo ciekawa propozycja 🙂 Myślę, że wypróbuję ten przepis 🙂

Zostaw komentarz