Pieczone frytki rozmarynowe

Pieczone frytki rozmarynowe

Poniżej zaproponowałam frytki z cukinii i marchwii, dlatego że to ciekawy i szybki sposób na chrupiący dodatek do dań czy po prostu zdrową przekąskę. Wyprzedzając myśli na temat tradycyjnych frytek – ziemniaki nie są złe i tuczące. Wręcz przeciwnie – ten pyszny, tradycyjny składnik kuchni polskiej to świetne źródło witaminy C, wit. B6 i potasu. Użyte w tym przepisie warzywa mają jednak mniejszą wartość energetyczną i wymagają mniej czasu na przygotowanie. W połączeniu z rozmarynem stanowią bardzo zgrany duet. To wyjątkowo aromatyczna przyprawa o działaniu wspomagającym krążenie krwi i pracę serca, a także regulująca proces trawienia.

frytki-1

Składniki

  • cukinia – 1 szt.,
  • marchew – 2 szt.,
  • olej rzepakowy – 1,5 łyżki,
  • przyprawy: suszona mięta, rozmaryn, sól, pieprz.

Przepis

  1. Cukinię i marchew umyć, a następnie pokroić w słupki o grubości ok. 0,5 cm.
  2. Do woreczka wlać łyżkę oleju, wsypać szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę (lub więcej) rozmarynu, a następnie wrzucić warzywne paski, zamknąć woreczek, wymieszać dokładnie zawartość i odłożyć do lodówki na ok. 1h.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Warzywa rozprowadzić na blaszce na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
  5. Jednocześnie można upiec w folii mięso lub rybę.
  6. Całość piec ok. 20 minut – warzywa wyciągnąć, gdy się zarumienią.
  7. Spróbuj podać je z dipem z jogurtu greckiego i suszonej mięty, który dobrze komponuje się z grillowanymi i pieczonymi potrawami.

Przepis (3)

zdrowe frytki

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz