Placuszki z tartych buraków i kaszy jaglanej z kolorową sałatką

Jak placki to ziemniaczane? A gdyby tak wzbogacić repertuar warzyw w menu i zamienić ziemniaka na buraka?
Wypróbuj placki z tartych buraków w towarzystwie kolorowej sałatki, która sprawi, że posiłek będzie bardziej sycący i urozmaicony pod kątem składników odżywczych.

logo2-1-4

Składniki

  • Ugotowane buraki – 2 szt. (dostępne w Lidlu oraz Biedronce)
  • Kasza jaglana – 3 łyżki (przed ugotowaniem)
  • Por – 4-5 cm
  • Olej rzepakowy –1,5 łyżki
  • Mąka gryczana – 1 łyżka
  • Przyprawy: szczypta soli (ja używam himalajskiej), pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka
  • Opcjonalnie: czosnek, podprażony sezam do posypania

Przepis

  1. Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 2:1 – na 3 łyżki kaszy około 100 ml wody. Odstawić pod przykryciem.
  2. Buraki obrać ze skórki i zetrzeć na większych oczkach na tarce.
  3. Wymieszać z posiekanym porem, mąką, kaszą i łyżeczką oleju. Przyprawić.
  4. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć placki z obu stron na średnim ogniu. Można również upiec placki w piekarniku na papierze pergaminowym.

Przepis (2)

  • Dowolna sałata – garść lub więcej
  • Papryka czerwona – 2 plastry
  • Papryka żółta – 2 plastry
  • Nasiona słonecznika – 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Przyprawy: szczypta soli, pieprz, zioła prowansalskie
  • Opcjonalnie: cebula, czosnek, curry, kurkuma

Do sałaty dodać pokrojone warzywa i podprażone na suchej patelni pestki słonecznika (Uwaga! Łatwo je przypalić). Jogurt wymieszać z przyprawami i polać nim sałatkę.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz