poznajmnie

Poznaj mnie!

Jestem dietetykiem, ale również psychologiem. Sposób pracy oraz przekonania buduję na podstawie sprawdzonych teorii naukowych z zakresu dietetyki i psychologii. Pracuję nad zmianą zachowań żywieniowych zarówno z osobami dorosłymi, jak i z dziećmi. Prowadzę warsztaty psychodietetyczne z wykorzystaniem metod opartych na nurcie psychoterapii poznawczo – behawioralnej, w tym terapii akceptacji i zaangażowania.
Traktuję odżywianie jako nieodłączny element zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Jestem nie tylko po to, by pokazać Ci jak mogą wyglądać zdrowe posiłki skomponowane z Twoich ulubionych produktów, ale także po to, by wesprzeć Ciebie w postanowieniu zmiany, znaleźć przyczyny dotychczasowych niepowodzeń i wspólnie wypracować bardziej korzystne podejście do odżywiania. Do każdego Klienta podchodzę w sposób indywidualny i holistyczny. Oznacza to, że przygotowując dla Ciebie jadłospis dbam nie tylko o zaspokojenie Twoich potrzeb fizjologicznych, ale także zmysłów. Słucham Twoich potrzeb, dlatego też rytm żywienia dostosowuję do Twojego stylu życia i upodobań. Możesz umówić się ze mną na spotkanie w Poznaniu, Międzyrzeczu lub na konsultację online przez Skype lub FaceTime.

Kim jest psychodietetyk?
Dlaczego warto korzystać z jego pomocy?

Psychodietetyk to specjalista, który w swojej pracy łączy dietetykę i psychologię.
Tworzy plan żywienia uwzględniający potrzeby fizjologiczne, psychiczne i społeczne. Edukuje w obszarze prawidłowego odżywiania i profilaktyki zdrowotnej, pomaga w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, wyjaśnia mechanizmy leżące u podłoża objadania się oraz zależność między sposobem odżywiania a nastrojem, koncentracją, procesami zapamiętywania i uczenia się. Towarzyszy i wspiera w procesie dążenia do określonego celu. Znajduje mocne i słabe strony Klienta, aby utrzymać motywację na najwyższym poziomie. Monitoruje postępy i zwraca uwagę na każdy nawet najmniejszy sukces. Uwzględnia umiejętności kulinarne Klienta, preferencje smaków, dostępność produktów, tempo i sposób przygotowywania posiłków.

Szkoły, kursy, szkolenia, które pozwalają mi wykonywać swoją pracę na najwyższym poziomie:

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – dietetyka – studia licencjackie
  • Medyczne Studium Zawodowe – technik farmaceutyczny
  • SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny – psychologia – jednolite magisterskie
  • SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny – psychodietetyka – studia podyplomowe
  • Szkolenie certyfikowane „Terapia akceptacji i zaangażowania”  – SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny
  • Szkolenie „Dieta w chorobach tarczycy, PCOS i insulinooporności według Evidence Based of Nutrition” Akademia Dietetyki Klinicznej
  • Szkolenie „Implikacje metaboliczne insulinooporności – dietoterapia z omówieniem studium przypadku” Instytut Edukacji Żywieniowej
  • Szkolenie „Emocje na widelcu – jak rozmowa z rodzicem o jedzeniu może ułatwić rozwiązanie problemów dzieci?”
  • Szkolenie „Dietoterapia w autyzmie i ADHD – studium przypadku” Instytut Edukacji Żywieniowej
  • Szkolenie „Suplementacja w sporcie – studium przypadku” Instytut Edukacji Żywieniowej
  • Szkolenie „Zastosowanie diet wegetariańskich w chorobach autoimmunologicznych i innych zaburzeń zdrowotnych – studium przypadku” Instytut Edukacji Żywieniowej
  • Szkolenie „Żywienie w sportach sylwetkowych – okres przygotowawczy i startowy z analizą przypadku” Instytut Edukacji Żywieniowej
  • Szkolenie „Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym – studium przypadku” Instytut Edukacji Żywieniowej
  • Szkolenie „Cukrzyca oraz choroba refluksowa przypadku u osób aktywnych fizycznie – postępowanie żywieniowe na podstawie studium przypadku” Instytut Edukacji Żywieniowej
  • Szkolenie „Zaburzenia łaknienia i regulacji poboru pokarmu – interwencje żywieniowe” Instytut Edukacji Żywieniowej
Nicol_04