Pudding chia bananowo – borówkowy

Pudding chia bananowo-borówkowy

Uwielbiam puddingi na bazie nasion chia. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Posiadają cenne właściwości zdrowotne. Po takim deserze czuję się komfortowo. Według mnie najlepiej smakują w towarzystwie nabiału i słodkich owoców. Do tego przepisu użyłam borówki amerykańskiej, która jest doskonałym produktem spożywczym. Ma bardzo wysoką wartość odżywczą i leczniczą – potwierdzoną licznymi badaniami naukowymi. To źródło witamin: A, B, C, E, PP oraz składników mineralnych takich jak: cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń. Dodatkowo, o czym świadczy jej barwa, obfituje w antyoksydanty, czyli substancje o działaniu antynowotworowym i fitoestrogeny hamujące rozwój nowotworu piersi, tarczycy oraz wątroby. 

chiaseeds-1

Składniki

  • nasiona chia – 1,5 łyżki,
  • otręby owsiane – 1,5 łyżki,
  • mleko 1,5% lub napój ryżowy – 200 ml,
  • twaróg chudy – 2-3 łyżki,
  • jogurt naturalny – 2 łyżki,
  • banan – 0,5 szt.,
  • borówki – garść,
  • ksylitol – 1 łyżeczka.

Przepis

  1. Nasionka oraz otręby należy wymieszać z mlekiem, zamieszać i odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie zamieszać całość i odstawić do lodówki na min. 2h, a najlepiej na całą noc, aby wchłonęły cały płyn.
  3. Twaróg wymieszać z jogurtem, ksylitolem i kawałkiem banana.
  4. Wyłożyć na pudding.
  5. Całość ozdobić owocami.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz