Klopsiki z indyka z dodatkiem startej marchwii i siemienia lnianego oraz dyniowe puree

Klopsiki z indyka z dodatkiem startej marchwii i siemienia lnianego oraz dyniowe puree

Niezwykle pożywna i jednocześnie lekka propozycja na obiad. Oczywiście z dynią, żeby nacieszyć się jej kolorem i właściwościami. Kluczowe jest tutaj wyeliminowanie składników, które bardzo często zwiększają kaloryczność dań kuchni polskiej. Poznajcie sposób na przygotowanie zwartych klopsików bez użycia jajek i mąki oraz zamiennik dla puree z ziemniaków.

pulpety-1

Składniki

  • Filet z indyka – zmielony – 100-150 g,
  • Marchew – 1 mała szt.,
  • Siemię lniane – 1 łyżeczka,
  • Olej rzepakowy – 1,5 łyżki (0,5 do mięsa, 1 do sałatki),
  • Masło – 1 łyżeczka do puree,
  • Dynia – 200 – 300 g,
  • Mix sałat – garść lub więcej,
  • Papryka – 0,5 sztuki,
  • Pestki dyni – 1 łyżka.

Przepis

  1. Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Wymieszać z siemieniem lnianym, łyżką oleju i startą marchewką.
  3. Odstawić na 30 minut.
  4. Uformować pulpety – ok. 8 sztuk.
  5. W garnku na dnie zagotować wodę i wyłożyć pulpeciki, a następnie przykryć przykrywką.
  6. Dusić ok. 15 minut na małym ogniu.
  7. Dynię obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić wodę i rozgnieść.
  8. Wymieszać z odrobiną masła do smaku – uważam, że masło rewelacyjnie podkreśla smak niektórych potraw.
  9. Posypać podprażonymi pestkami dyni.

Przepis (2)

  1. Mix sałat albo inną ulubioną sałatę wymieszać z łyżką oliwy/oleju.
  2. Przyprawić ziołami prowansalskimi i szczyptą soli oraz pieprzu.
  3. Wkroić czerwoną paprykę.

pulpety-1-3

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz