Sałatka z tofu obtoczonym w sezamie

Sałatka z tofu obtoczonym w sezamie

Tofu to dobre źródło białka roślinnego, wapnia i żelaza, często wykorzystywane w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Niestety nie wszyscy są w stanie się do niego przekonać, ponieważ ma bardzo specyficzny smak – albo jak twierdzą niektórzy – nie posiada go wcale. To prawda, że surowe tofu – niemarynowane, bez dodatku przypraw nie smakuje ciekawie. Zachęcam do odwiedzin mistrzyni wege smaków – Marty z Jadłonomii, której przepisy z pewnością zachęcą do eksplorowania roślinnej kuchni. Tymczasem ja proponuję bardzo łatwą sałatkę z tofu obtoczonym w sezamie.

sałatka-1

Składniki

  • roszponka – 2 garście,
  • pomidorki koktajlowe – 5 szt.,
  • papryka czerwona – 0.5 szt.,
  • tofu – ok. 50 g.,
  • sezam – 1 łyżka,
  • olej rzepakowy – 1,5 łyżki,
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy.

Przepis

  1. Sałatę mieszamy z łyżką oleju i przyprawami.
  2. Dodajemy pokrojone pomidorki i paprykę.
  3. Tofu przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu ziołowego i obtaczamy w sezamie
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy tofu do momentu, aż się lekko zarumieni.
  5. Dodajemy do sałatki.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz