Sok z gruszki i pietruszki

Sok z gruszki i pietruszki

Poznajcie właściwości tych składników. Korzeń pietruszki działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit i dróg moczowych. Dodatkowo wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, więc wykazuje korzystne działanie w obrębie układu pokarmowego. Ma właściwości moczopędne, dlatego można wykorzystać go np. w przypadku obrzęków, w stanach zapalnych układu moczowego. W bogatym składzie witamin i pierwiastków najbardziej wyróżniają się: wit. C – 41 mg, kwas foliowy –  180 µ, potas – 562 mg , wapń – 48.5 mg, żelazo – 1.2 mg, magnez – 36 mg w 100g tego warzywa.

Z kolei gruszka oprócz wspaniałego smaku i dużej zawartości wody (85/100g) stanowiącej bazę tej mikstury, to bardzo nietypowy owoc. Jako nieliczny zawiera w swoim składzie JOD i BOR. Ten pierwszy, jak pewnie wiecie, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie tarczycy, a ten drugi przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu – procesów zapamiętywania, koordynacji ruchowej, koncentracji.

Mamy więc mieszaninę wspaniałych właściwości i smaku w jednej szklance. Spróbuj również soku na bazie jabłka i buraka.

DSC_0502.nef (2)

Świeżo wyciskane soki to gwarancja:

  • wzmocnienia odporności dzięki dostarczeniu wielu witamin i składników mineralnych,
  • lekkostrawnego i szybkiego zastrzyku energii, ponieważ odżywiamy organizm jednocześnie nie zmuszając go to długotrwałego procesu trawienia,
  • ograniczenia procesów wpływających na starzenie organizmu dzięki dużej ilości antyoksydantów zawartych w świeżych warzywach i owocach,
  • dobrej zabawy podczas wyciskania, miksowania i poszukiwania idealnych dla nas połączeń.

Składniki

  • gruszka – 1 szt.,
  • korzeń pietruszki – 1-2 szt.,
  • sok z cytryny – 1 łyżka.

Przepis

  1. Myjemy składniki.
  2. Obieramy korzeń pietruszki ze skóry
  3. Dopasowujemy rozmiar składników do typu sokowirówki i przeciskamy.
  4. Do soku dodajemy sok z cytryny, aby przedłużyć jego trwałość.
  5. Najlepiej wypić sok od razu po przygotowaniu lub przechowywać maksymalnie 1 dzień w lodówce.

Źródła:

National Food Institute – Technical University of Denmark (DTU)
Ożarowski A., Jaroniewski W. (1987). Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa: Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych
www.bazawitamin.net

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz