Spaghetti al tonno

Wspaniała propozycja na szybki obiad z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników. Jest to dość nietypowe wykorzystanie tuńczyka, jednak zapewniam, że przepyszne.

DSC_0722-3

Składniki

  • Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym – 0,5 puszki,
  • Marchew – 2 szt.,
  • Papryka – 0.5 szt.,
  • Cebula – 0,5 szt.,
  • Czosnek – 1 ząbek,
  • Przecier pomidorowy (passata) – 1 szkl.,
  • Nasiona słonecznika – 1 łyżka,
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty – 50 g,
  • Natka pietruszki lub świeża kolendra – dowolna ilość,
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka.

Przepis

  1. Makaron ugotuj al’dente.
  2. Marchew umyj i obierz. Wykorzystaj obieraczkę do pokrojenia marchwi w tasiemki.
  3. Paprykę pokrój w cienkie paski.
  4. Tuńczyka odsącz z zalewy.
  5. Posiekaj cebulę i wyciśnij lub posiekaj czosnek.
  6. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę oraz czosnek przez 1 minutę ciągle mieszając.
  7. Dodaj warzywa i tuńczyka. Smaż całość ok. 3 minut, przypraw ziołami prowansalskimi.
  8. Zalej całość passatą i duś pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  9. Wymieszaj z makaronem, posyp nasionami słonecznika i świeżą kolendrą lub pietruszką.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz