Mugcake z mikrofalówki

Wyobraźcie sobie, że wkładacie do mikrofalówki kubek z wymieszanymi składnikami i otrzymujecie śniadanie w formie ciasta. To zdecydowanie popisowe danie. Zdaję sobie sprawę, że sposób przygotowania z użyciem mikrofalówki może wzbudzać wątpliwości. Często słyszy się, że to samo ZŁO. Przyznam, że osobiście rzadko z niej korzystam, jednak powodem jest niekorzystna zmiana smaku i soczystości w przypadku niektórych potraw (nie dotyczy mugcake’a), a nie wartości odżywczych. Zachęcam do przeczytania bardzo krótkiego, ale niezwykle rzetelnego tekstu na ten temat – Ta straszliwa mikrofalówka!.

mugcake-1

Składniki

  • jajo – 1 szt.
  • otręby owsiane – 2 łyżki,
  • jogurt naturalny – 1 łyżka,
  • banan – 0,5 szt.,
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki,
  • cynamon – szczypta lub więcej,
  • dodatkowo: borówki, awokado, twarożek/jogurt, migdały w płatkach.

Przepis

  1. Wszystko miksujemy i wylewamy do dużego kubka (300-350 ml).
  2. Kubek podgrzewamy przez 3,5 minuty w mikrofalówce.
  3. Po wyrośnięciu wykładamy na talerz i dodajemy resztę składników.

Przepis (3)

Inspirację zaczerpnęłam od „Peanutbuttermonster”. Dziękuję!

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz