Tarta z pieczoną dynią i cukinią

Tarta z pieczoną dynią i cukinią

Z tęsknoty za ciepłymi, długimi dniami przenosimy się do Francji. Odświeżamy piekarnik, żeby stworzyć coś niezwykle pysznego i chrupiącego. Podane składniki stanowią tylko propozycję z uwzględnieniem sezonowych warzyw. Zachęcam Was do tworzenia własnych kompozycji ulubionych smaków. Wykorzystując ten spód do tarty możecie wykorzystać to, co przez Was znane i lubiane, a przy okazji otworzyć się na nową formę podania. 

tygiel-1-9

Składniki na ciasto
Olej rzepakowy – 4 łyżki
Mąka orkiszowa – 300,0 g – ok. 20 łyżek

Przepis

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Przygotowujemy wodę, którą dodajemy do uzyskania kleistej konsystencji ciasta.
  3. Mieszamy mąkę z 4 łyżkami oleju i szczyptą soli.
  4. Dolewamy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się gęste, elastyczne (nie klejące).
  5. Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia/smarujemy delikatnie tłuszczem/korzystamy z formy silikonowej.
  6. Przekładamy ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi – w razie gdyby ciasto było zbyt klejące, można uprzednio moczyć palce w wodzie.
  7. Zapiekamy przez ok. 15 minut.

Składniki na farsz

  • Cukinia – 300,0 g – 1 sztuka,
  • Upieczona dynia – 300,0 g  – ok. 1,5 szkl.,
  • Filet z indyka/kurczaka – 100-150 g,
  • Nasiona słonecznika – 60,0 g – 6 łyżek.
  • Jogurt naturalny (2% tł.) – 250,0 g – ok. 12 łyżek,
  • Jaja  – 3 sztuki.

Przepis

  1. Cukinię kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą.
  2. Dynię kroimy na części, pozbywamy się miąższu, pozostawiamy skórkę (jak na zdjęciu poniżej).
  3. Fileta z indyka/kurczaka kroimy i przyprawiamy podobnie jak cukinię.
  4. Wszystko rozkładamy na papierze pergaminowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Pieczemy do 35 minut – cukinię należy wyjąć jak się zarumieni.
  6. Dynię po upieczeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

dynia-1

Tarta

  1. Nakładamy na ciasto upieczone mięso i warzywa, a następnie zalewamy jajkami rozbełtanymi z jogurtem.
  2. Posypujemy na wierzch nasionami słonecznika.
  3. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
  4. Podajemy ze świeżym szpinakiem lub sałatą.

Przepis (3)

Udostępnij post
Brak komentarzy

Zostaw komentarz